Oyun Platformu Steam Nasıl Bu Kadar Başarılı?

Son dönemlerde oyun sektörünün kitlesi inanılmaz bir şekilde artmasıyla beraber gözlerimizi en çok kullandığımız Steam oyun platformunun başarı hikâyesine çeviriyoruz. Zaman zaman sinirlendiğimiz zaman zaman keyif aldığımız Steam, tam anlamıyla oyun sektörünün her adımını birebir takip etmiş ve doğru orantıda büyüyen bir firmadır. 12 Eylül 2003 yılında kurulan Valve’nin Steam’i,bünyesinde yalnızca 7 oyunu olan küçük bir platform iken, 2019’daki verilere göre 8 bin 290 adet oyunu bünyesinde bulunduruyor. Activision, Blizzard, ve Electronic Art’sOrigin (EA GAMES) rakipleri olarak biliniyor fakat bunların karşısında en başarılı platform olarak görülüyor çünkü Steam’in şu anda 125 milyon kullanıcısı var görünüyor. 2015’te verilen bir veriye göre, dünyadaki bilgisayar oyunlarının %15’inin işlemleri ve ücretleri Steam üzerinden gerçekleşiyor. Ve rakiplerinden onu farklılaştıran en büyük unsur, herkesin kendi yaratıcılığını gerçeğe dönüştürebileceği bir ortam var.

Steam nasıl ve neden bu kadar başarılı oldu?

Steam’in başarısının arkasında birden fazla sebep yatıyor, fakat en kritik ve büyümesine en yardımcı olan sebebi sıkça kullanan herkes tarafından tahmin ediliyordur. Bugüne dek oyun tarihindeki en başarılı Birinci Şahıs Nişancı olarak bilinen Counter Strike (CS) çıkışıyla çok büyük bir kitleye ismini duyurabilme fırsatı buldu. O dönemde yaklaşık 50 milyon CD satmayı başardı. Hem kullanıcı sayısının hem de oyuncu kitlesinin artmasıyla beraber bir takım sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Bunların başında ise hile ve korsan CD satışları yer alıyordu. Artan hilelerle oyuncuların da yavaş yavaş oyundan keyif almadığı ve onları kaybettiğini görüldü. Aslında hile problemini Steam bugün günümüzde bile tam anlamıyla çözebilmiş değil. Fakat o dönemde, sorunlarını büyüdüğünü fark eden Steam, oyuncularına kulak verdi ve bir bir bu oyuncuları banlayabildi.

İkinci bir sebep ise, Steam ilk başta Valve oyunlarını satan bir platform olarak kurulmasına rağmen, endüstrinin fazla maliyetler yüzünden kendi oyunlarını piyasa sunamamasını fark ederek kendi yararına çevirmiş ve 2005’te Valve Steam’i diğer oyunlarında bu platformda satılmasına ve oynanmasına müsaade etmiştir. Aslında bugünkü Steam’i Steam yapan kararın arkasında bu vardır. Bu sayede, burası küçük ve büyük bazlı oyun şirketlerine bir yuva oldu ve gelişimlerini bu sayede sağladılar. Genellikle, rakipleri başka firmaların oyunlarına kendi platformlarında müsaade etmiyorlar, ancak Valve Steam’in bu konuda örnek olması Epic Games gibi başarılı firmaları da bu modeli uygulamaya yöneltti.

Ve son olarak, Steam verdiği olanaklar sayesinde en çok beğenilen ve başarılı olan platform oldu. Mesela, kullanıcılar için kullanımı kolay ve oyunlar ile oyuncu arasında köprü görevi görüyor. Aynı zamanda indirmek için herhangi bir ücret talep etmiyor ve bu kullanıcıların hem oyunlara hem de Steam’e olan bağlılığını arttırıyor. Steam bu konuda devrimsel bir buluş gerçekleştirdi ve oyun içerisinde yaptırdıkları harcamalar ile kazancını büyük ölçüde buradan sağlıyor. Oynaması bedava olan DOTA 2’den 2015 yılında 238 milyon dolar kazandığı biliniyor.

7/24 Canlı Destek
100% Müşteri Memnuniyeti
Hemen Teslimat